The PDF file you selected should load here if your Web browser has a PDF reader plug-in installed (for example, a recent version of Adobe Acrobat Reader). Camp edentatie totala maxilara si edentatie termino-terminala mandibulara. Pacienta cu edentatie partiala la arcada superioara si edentatie totala la arcada inferioara. Caz rezolvat cu proteze clasice respectiv lucrare partiala fixa la.

Author: Tukora Dujind
Country: Namibia
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 26 October 2006
Pages: 236
PDF File Size: 19.1 Mb
ePub File Size: 13.41 Mb
ISBN: 185-2-60951-982-2
Downloads: 99661
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vudobar

Linia oblica interna apare ca o proeminenta ascutita si dureroasa la presiuni. Uneori atrofia apofizei alveolare se reflecta si asupra acestei linii.

Elaborarea Metodica Nr 9

Pentru confectionarea lingurii din acrilat autopolimerizabil: In locurile unde fibromucoasa imobila are un strat submucos mai abudent, ea are proprietatea de a fi comprimata in directie verticala, avind deci insusirea de rezilienta, calitate favorabila pentru tratament protetic. Gradul de rezilienta a fibromucoasei determina calitatea campului protetic si individualizeaza utilizarea materialelor si a tehnicilor de amprentare.

Este necesar de-a nu admite subtierea placii ce poate conduce la micsorarea rezistentei lingurii individuale. Pe marginile unei placi se lipesc benzi de ceara cu grosimea si latimea de 2, mm realizand forma modelului cu dimensiuni corespunzatoare. Tratament protetic este nefavorabil.

Tratamentul protetic edentatoa mai favorabil fiindca atrofia apofizei alveolare in zonele laterale nu impiedica microexcursia protezei in plan transversal. Prezenta unei bolti palatine aproape plata. Se realizeaza pentru fiecare maxilar cat si pentru realizarea concomitent a amprentei de pe ambele maxilare in tktala de intercuspidare maxima. Linia oblica externa reprezinta locul de insertie a muschiului buccinator.

Creasta apofizei alveolare este rotunjita si favorabila pentru baza protezei, deoarece impiedica microexcursia protezei ce poate avea loc la miscarea mandibulei. Particularitile modelrii din cear de baz a lingurilor individuale de amprentare la maxil i mandibul la confecionarea prin tehnica de laborator.

  INTRODUCTORY NUCLEAR PHYSICS BY SAMUEL S.M.WONG PDF

Este cel mai favorabil pt tratament protetic, deoarece formatiunile anatomice sunt destul de exprimate si nu impiedica fixarea protezei. Majorarea rezistentei bazei acrilice este posibila si prin introducerea in grosimea bazei a unei retele metalice rigide sau a fibrelor de sticla distribuite sub forma de retea, marind astfel rezistenta la fracturare. Marginea orala este mai subtire, comparativ cu cea vestibulara si nu depaseste linia oblica interna, in caz contrar din cauza miscarii protezei de pe campul protetic pot aparea ulceratii ale mucoasei la acest nivel.

Insusirea vaselor sangvine de a se deserta si umple cu singe duce la micsorarea sau sporirea volumului fibromucoasei, numita sistem de tampon. Modelul impreuna cu macheta sau numai macheta se ambaleaza in chiuveta, se realizeaza tiparul si se introduce in el acrilatul solicitat, supunandu-l regimului termic de polimerizare. Elaborarea Metodica Nr 3 Documents. Simetrica sau asimetrica Regulata sau denivelata Uniforma sau atipica.

Proteza Totala este un corp fizic rigid si rezistent la actiunea presiunilor masticatoare, utilizata edentatla terapia edentatiei totale cu scopul restaurarii arcadelor dentare si a functiilor dereglate ale sistemului stomatognat.

Tipul III Apofiza alveolara este atrofiata esential in sens lateral si mai putin frontal, datorita faptului ca dintii laterali au fost pierduti mai timpuriu decit cei frontali. Tuberozitatile maxilare sunt atrofiate esential. The diversified and selective bibliographical list of special literature harmoniously complements the works, addressed to those interested in the study or therapeutic practice in complete edentation. Locul de insertie a muschilor si plica trecatoare a mucoasei sunt situate la o distanta considerabila de virful apofizei alveolare.

Elaborarea Metodica Nr 1 Orto Documents.

Elaborarea Metodica Nr 9

edentahia La acest nivel are loc insertia muschiului milohioidian si constrictorului superior al faringelui si astfel delimiteaza marginile posteroinferioare ale protezei. Atrofia progresiva centripeta a apofizei alveolare duce la o variabilitate de forme: Fibromucoasa atrofiata subtire cu totzla de rezilienta mic, este inapta sa suporte presiunile.

Concomitent amprenta preliminara permite determinarea profunzimii plicelor trecatoare ale mucoasei, starea generala a campului protetic, pozitia si directia insertiilor muscular si ligamentare care ulterior urmeaza sa fie eliberate.

  18IN4 DIET PDF

Proteza total elementele componente, caracteristica. Linguri individualesunt confectionate in conditii clinice din materiale termoplastice sau in conditii de laborator din acrilate auto si termopolimerizabile, adaptate prin slefuire la dimensiunea campului protetic individual.

Pe torusul palatinal, tuberozitatile maxilare si apofiza tofala se poate intalni des o fibromucoasa puternic aderenta, din cauza tesutului submucos redus, cu o vascularizare slaba si o sensibilitate dureroasa la palpare.

Pentru aceasta se alege initial edentaatia standard, se scoate amprenta utilizand materialul de amprentare potrivit, si pe baza acesteia se toarna modelul preliminar.

Dintii artificiali sunt confectionati sub forma de garnituri; pe fiecare placuta a garniturii sunt indicate: Lingurile pentru obtinerea amprentei de pe maxila este compusa din baza, care acopera palatul dur, versantul vestibular al apofizei alveolare si arcada dentara. Wdentatia partea anterioara e solidarizat manerul lingurii, care permite manevrarea in timpul introducerii si indepartarea amprentei de pe campul protetic. Dupa aceasta se pregateste intr-un godeu de sticla sau portelan acrilatul autopolimerizabil dupa indicatiile in proportie de 2: The qualities of these elements alone or surgically corrected, have a critical importance for the success of treatment.

Particularitile de confecionare din acrilat autopolimerizabil a lingurilor individuale de amprentare. Lingurile de amprentare cu ajutorul acestora se obtin amprente, reprezinta un suport rigid, rezistent, nedeformabil pe care se depune materialul de amprentare si se plaseaza pe campul protetic.

Tratamentul protetic este foarte dificil. Lingura standard; Material de amprentare: